Προβληματισμός για την ασφάλεια των παλαιών ανελκυστήρων…

Προβληματισμός για την ασφάλεια των παλαιών ανελκυστήρων, θανάσιμα τα τελευταία ατυχήματα

Από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 5 θανατηφόρα ατυχήματα με συνολικά 6 νεκρούς.

Στις 24 Απριλίου στο Π.Φάληρο ένας υπάλληλος ζαχαροπλαστείου έχασε τη ζωή του όταν το φορτίο που μετέφερε σκάλωσε σε προεξοχή του φρεατίου ενώ ο ανελκυστήρας βρισκόταν σε κίνηση, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του υπαλλήλου. Το πιο πρόσφατο σημειώθηκε στις 18 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Κω, όπου μία άτυχη 42χρονη γυναίκα, υπάλληλος του ξενοδοχείου, βρήκε τραγικό θάνατο καθώς το σώμα της σφηνώθηκε μεταξύ του καροτσιού που μετέφερε και του φρεατίου του ανελκυστήρα. Τα παραπάνω ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι συγκεκριμένοι ανελκυστήρες είχαν τοποθετημένη πόρτα θαλάμου.

Η συγκεκριμένη προσθήκη κρίνεται απολύτως αναγκαία και θεωρείται παγκοσμίως, ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι αποτρέπει την επαφή των επιβατών με το φρεάτιο του ανελκυστήρα. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στατιστικά προερχόμενα από την ELA (European Lift Association), τα περισσότερα μοιραία ατυχήματα, σε χρήστες ανελκυστήρων, κατά την περίοδο 2001 –2006, προήλθαν από την έλλειψη πόρτας θαλάμου.

Δυστυχώς όμως το εν λόγω μέτρο ασφαλείας είναι ένα από τα πολλά, τα οποία κρίθηκαν ‘προαιρετικά’ για τους περισσότερος από τους παλιούς ανελκυστήρες σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ για τους ανελκυστήρες (ΦΕΚ 2604/22-12-2008).

Μήπως η πολιτεία θα έπρεπε να επανατοποθετήσει ψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων το θέμα της ασφάλειας των πολιτών;

Δείτε επίσης

Άλλο ένα ατύχημα μέσα σε ασανσέρ που δεν είχε πόρτες

Δεν υπάρχουν λόγια να για να περιγράψουν αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 29 …