Αποζημίωση για θανάσιμο τραυματισμό σε Ανελκυστήρα

Αποζημίωση Στους Συγγενείς 12χρονου Που Τραυματίστηκε Θανάσιμα Σε Ανελκυστήρα

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 240.000 ευρώ επιδίκασε το Εφετείο Δωδεκανήσου, με την υπ’ αριθμ. 284/2010 απόφαση που εξέδωσε χθες, στους συγγενείς του αδικοχαμένου σε ατύχημα σε ανελκυστήρα εργασίας του νυχτερινού κέντρου Angel στη Μεσαιωνική Πόλη, 12χρονου, Γεωργίου Zερεμέ.

Το Εφετείο Δωδεκανήσου εξέτασε συγκεκριμένα την έφεση που υπέβαλαν κατά της υπ’ αριθμ. 74/2009 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου οι ιδιοκτήτες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μεσαιωνική Πόλη εντός του οποίου βρήκε οικτρό θάνατο ο ο 12χρονος Γεώργιος Zερεμές.

Mε την αγωγή τους οι κ.κ. Mαρία Mαστροκάλη, μητέρα του εκλιπόντος, Αννα – Eιρήνη και Mιχάλης Zερεμέ του Eμμανουήλ, αδελφοί, και Αννα Mοσχοβά, γιαγιά, στράφηκαν ειδικότερα κατά των κκ Aντώνη Διακάκη και Σωτήρη Pούσσου, διαχειριστών του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Angel» στη Mεσαιωνική Πόλη της Pόδου, της ομορρύθμου εταιρείας τους, και κατά της καθαρίστριας του καταστήματος κ. Kαλλιόπης Kαραγεωργίου του Nικολάου και διεκδικούσαν για αμέλεια και παραλείψεις τους αλλά και για ηθική βλάβη χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 399.900 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο οι ιδιοκτήτες του καταστήματος όσο και η καθαρίστρια ευθύνονται αλληλέγγυα για το ατύχημα υποχρεώνοντάς τους να καταβάλουν εις ολόκληρο ο καθένας το ποσό των 240.000 ευρώ στους ενάγοντες.

Tην 3η Iουνίου 2001 και περί ώραν 11:00 η καθαρίστρια του καταστήματος παράνομα και από βαριά αμέλεια ανέθεσε στον 12χρονο Γεώργιο Zερεμέ να εκτελέσει επικίνδυνη εργασία και συγκεκριμένα να καθαρίσει μια εγκοπή στην εσωτερική πλευρά του τοίχου του φρεατίου του ανελκυστήρα με αποτέλεσμα να εγκλωβισθεί το κεφάλι του ανήλικου στο ενδιάμεσο διάστημα του θαλάμου του ανελκυστήρα και τον τοίχο του φρεατίου και να υποστεί βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση που οδήγησε στον θάνατό του. Ο 12χρονος ειδικότερα προσπάθησε μόνος του να κατέβει από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο με τον ανελκυστήρα αφού προηγουμένως είχε πατήσει το κουμπί της καθόδου αλλά δεν πρόλαβε να μπει μέσα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί το κεφάλι του μεταξύ της λαμαρίνας και της οροφής του ανελκυστήρα.
Στην αγωγή τους οι συγγενείς του 12χρονου υποστήριξαν ότι λειτουργούσε εντός του κέντρου αυθαίρετα και χωρίς άδεια ένας μικρός εσωτερικός επαγγελματικός ανελκυστήρας μεταφοράς μικροεμπορευμάτων, πιάτων και ποτηριών από το ισόγειο στον πρώτο όροφο του καταστήματος ο οποίος μάλιστα παρουσίαζε βλάβη.

Η πλευρά των ιδιοκτητών της εταιρείας παρουσίασε έκθεση που έχουν συντάξει πραγματογνώμονες στην οποία τονίζεται ότι ο ανελκυστήρας ήταν καλής ποιότητας και πληρούσε όλους τους όρους ασφαλείας, ενώ επισημαίνουν ότι δεν γνώριζαν ότι η καθαρίστρια έπαιρνε παιδιά για να της κάνουν παρέα κατά τον καθαρισμό του καταστήματός τους τις πρωινές ώρες.

O κ. Διακάκης μάλιστα 2 μήνες πριν το τραγικό συμβάν είχε απειλήσει την καθαρίστρια με απόλυση όταν την βρήκε στο κατάστημα με δύο ανήλικα και της είχε τονίσει ότι δεν ήθελε να βρίσκονται μαζί της στο κατάστημα κι άλλα άτομα όταν καθαρίζει.

Οι δύο ιδιοκτήτες υποστήριξαν εξάλλου ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του άτυχου ανηλίκου οφειλόταν στην αποκλειστική υπαιτιότητα της ομόδικης τους, πράγμα που δεν δέχτηκε το δικαστήριο κρίνοντας τους συνυπαίτιους.

Σημειώνεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου με την υπ’ αριθμ. 167/2007 αμετάκλητη απόφαση του έκρινε τους δύο ιδιοκτήτες του καταστήματος αθώους καθώς δεν συνετέλεσαν στον εγκλωβισμό και θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου.

Με την ίδια απόφαση η καθαρίστρια κρίθηκε αποκλειστικά υπαίτια του θανάσιμου τραυματισμού του ανηλίκου από αμέλεια και της επιβλήθηκε φυλάκιση δώδεκα μηνών.

Πηγή: http://kalymniansvoice.gr/el/index.php?option=com_content&view=article&id=5642:—12—–&catid=170:2011-01-11-15-35-05

Δείτε επίσης

Άλλο ένα ατύχημα μέσα σε ασανσέρ που δεν είχε πόρτες

Δεν υπάρχουν λόγια να για να περιγράψουν αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 29 …