Σεισμός και ασανσέρ…

Διαβάζω στο Ζούγκλα (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=281077&cid=4) ότι έγινε πρόσφατα σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και αποφάσισαν την προσεισμική ενίσχυση των δημόσιων κτιρίων. Αυτό βέβαια που δεν μάθαμε είναι, ΠΩΣ θα γίνει αυτή η ενίσχυση και ΠΟΤΕ, πολύ φοβάμαι ότι απλά ήταν μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου, μετά τον έντονο σχολιασμό που είχαμε τις τελευταίες μέρες λόγω του καταστρεπτικού σεισμού της Ιαπωνίας.

Σίγουρα η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και μάλιστα υπάρχουν λύσεις από ελληνικές εταιρίες όπως η Kleemann που θα μείωναν την πιθανότητα να έχουμε θύματα. Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση αλλά επειδή είδα παρόμοια συστήματα ειδοποίησης σε διάφορες εφαρμογές να λειτουργούν άψογα στον πρόσφατο σεισμό της Ιαπωνίας, πιστεύω ότι είναι μια καλή πρόταση για τους κυβερνώντες.

Η ιδέα είναι απλοϊκή αλλά ταυτόχρονα απόλυτα στοχευμένη στην προστασία του ανθρώπου-χρήστη του ανελκυστήρα. Υπάρχει ένας μηχανισμός-αισθητήρας στη βάση του φρεατίου ο οποίος λαμβάνει τα πρώτα κύματα ενός επερχόμενου σεισμού αρκετά δευτερόλεπτα πριν αυτός συμβεί (σε ρεπορτάζ που έβλεπα πρόσφατα από την Ιαπωνία, ανάλογοι αισθητήρες ηχούσαν συναγερμό ή απενεργοποιούσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις 10-20 δευτερόλεπτα πριν το σεισμό). Έτσι έχει την δυνατότητα να ενημερώσει τους επιβάτες του ανελκυστήρα για το τι πρόκειται να συμβεί ενώ ταυτόχρονα να τους κατεβάσει (ή ανεβάσει) στον πλησιέστερο όροφο, απενεργοποιώντας οποιαδήποτε άλλη κλήση ή κίνηση. Έτσι, όταν συμβεί ο σεισμός, οι επιβάτες έχουν ήδη αποβιβαστεί από το θάλαμο.

Το μοντέλο της εταιρίας λέγεται αντισεισμικός ανελκυστήρας (αν πατήσετε στη σύνδεση θα βρείτε πληροφορίες στο site τους) και είναι μια ελληνική πρόταση (και μάλιστα με πανευρωπαϊκή πατέντα) κόντρα στη μιζέρια της εποχής μας.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν έλληνες μηχανικοί που πρωτοπορούν, άραγε θα υπάρξουν και έλληνες πολιτικοί που θα κάνουν το ίδιο?

Δείτε επίσης

Άλλο ένα ατύχημα μέσα σε ασανσέρ που δεν είχε πόρτες

Δεν υπάρχουν λόγια να για να περιγράψουν αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 29 …

One comment

  1. έχει και η ΟΤΙΣ την ιδια πατέντα?

    http://www.elevatorworld.com/news.php?day=2011-04-27#4178