Μένουν στα χαρτιά τα σχέδια για τα νέα εμπορικά κέντρα

Στα χαρτιά θα μείνουν τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών, όπως εκτιμάται, τα περισσότερα από τα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων εξαιτίας της γενικευμένης μείωσης της κατανάλωσης.

Στελέχη του real estate (developers) σημειώνουν ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να αρχίσει η κατασκευή κάποιου νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου (όχι επίσημα ανακοινωμένου) θα διαμορφωθεί και ο νέος χάρτης των έργων αυτών.

Και αυτό γιατί θα έχει ξεκαθαρίσει π.χ. τι θα γίνει με το εμπορικό της Μπάμπης Βωβός [VOVr.AT] Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) αλλά και με μια σειρά από άλλα έργα για τα οποία υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα.
Από την πλευρά των χρηστών – εμπόρων οι απόψεις ποικίλλουν. Ευνοημένες από τη δημιουργία των μεγάλων κέντρων εμπορίου είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, ενώ ασφυκτιούν οι μικρότεροι έμποροι ειδικά όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους το σημείο – μαγαζί και δεν αποφασίζουν την αλλαγή της έδρας τους.

Κοινό αίτημα πάντως των επιχειρηματιών είναι να υπάρξει μια λογική χωροταξίας στο εμπόριο, ενώ όλοι όσοι είναι μισθωτές έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε προσπάθεια για μείωση των μισθωμάτων είτε βρίσκονται σε εμπορικό κέντρο είτε σε κάποιον εμπορικό δρόμο.

Εντός του 2010 κοντά στο Πάσχα, εκτός απροόπτου, εγκαίνια αναμένεται να κάνει το Capitol της Ακροπόλ Χαραγκιώνης στις οδούς Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, το μόνο εμπορικό που θα τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε.

Μεταξύ άλλων θα περιλάβει το πρώτο μουσείο Αυτοκινήτου γεγονός που του προσδίδει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Υπό κατασκευή βρίσκεται το εμπορικό πάρκο στη Γυαλού.

Η Reds δημιουργεί ένα χώρο για μεγάλα πολυκαταστήματα και η McArhurGle εκπτωτικό χωριό. Μέχρι στιγμής οι ημερομηνίες για την έναρξη λειτουργίας τους αφορούν το 2011 χωρίς να αποκλείεται να αλλάξουν εκ νέου.
Εμπορικό κέντρο σχεδιάζεται επίσης και για το Γαλάτσι στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εφόσον γίνει δυνατόν να προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από τα ζητήματα που αναμένεται λυθούν στο «κενό» διάστημα είναι και το τι θα γίνει με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Ολυμπιακό Χωρίο.

Η Εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό έχει προκρίνει για το έργο αυτό τη Reds του ομίλου της Ελλάκτωρ, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς η επιλογή της έγινε λίγο πριν την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Ελλάκτωρ προχωρήσει και στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Κάντζας στο παλαιό κτήμα Καμπά.

Υπό κατασκευή βρίσκεται εμπορικό κέντρο με 22.000 τ.μ. μισθώσιμου χώρου για το οποίο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, στην οδό Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο. Ο δημιουργός είναι η εταιρεία Talima Project και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιοκτήτες της είναι ομογενείς από τις ΗΠΑ.

Στο ερώτημα πάντως του πια θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου η απάντηση είναι τα Νότια Προάστια και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σε σχέδια υπάρχει το Alcity της ΑΤΤΙΚΑΤ, στο πρώην ολυμπιακό ακίνητο του Αγίου Κοσμά, χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσει, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται και για το πρώην οικόπεδο της Χρωπεί στο Νέο Φάληρο.

Πρόσφατα ο επιχειρηματίας κ. Γ. Παπαθεοχάρης αναφέρθηκε στον πολύ – χώρο ψυχαγωγίας και εμπορίου που σχεδιάζει στο ακίνητο που διαθέτει στην οδό Πειραιώς, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνίες. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άλλο επιχειρηματικό σχήμα εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στον Κηφισό (στη συμβολή του με τη Λένορμαν).

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο τηςHelexpo για το real estate ο κ. Δ. Βούτσας διευθυντής retail της Colliers Ελλάδας και Αλβανίας τα επίπεδα τιμών στα ενοίκια των κύριων εμπορικών δρόμων ακολουθούν το τελευταίο διάστημα (μετά το ξέσπασμα της κρίσης) καθοδική πορεία, συνέπεια κυρίως της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2010/02/blog-post_5789.html

Δείτε επίσης

Μικρή πρόοδος για τα projects της Dolpin Capital Investors

Στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των σχεδιαζόμενων projects προσβλέπουν το 2010 οι επικεφαλής της κυπριακών …