Λουκέτα και ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο

Ο απολογισμός της ύφεσης, η οποία πλήττει τα τελευταία χρόνια την οικοδομή και γενικότερα την κτηματαγορά, είναι δραματικός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρη Καψιμάλη.

Ο κ. Καψιμάλης μίλησε για σπίτια χωρίς… ενοίκους, για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ισχυρίστηκε πως η αγορά διανύει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 χρόνων. Υποστήριξε ακόμη ότι η χαριστική βολή δίνεται από τη ρύθμιση για μη ένταξη στην περαίωση όσων επιχειρήσεων έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς και από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της αγοράς ακινήτων, ο κ. Καψιμάλης ανέφερε ότι – από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα – τουλάχιστον 100.000 οικοδόμοι (σε σύνολο 400.000) έχουν μείνει άνεργοι, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο εργαζομένων που απασχολούνται σε 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα», επειδή «κανείς δε γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΚΟΕΕ, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν βάλει λουκέτο περί τις 950 οικοδομικές επιχειρήσεις, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα ξεπεράσουν τις χίλιες.

Άλλωστε, όπως είπε, οι αγοροπωλησίες είναι μηδενικές και το ενδιαφέρον ανύπαρκτο. Επισημαίνεται ότι τα αδιάθετα προς ενοικίαση σπίτια, σε πανελλαδική βάση, υπολογίζονται γύρω σε 150.000.

Πηγή:  zougla.gr

Δείτε επίσης

Ανελκυστήρας σκάλας για ΑμεΑ σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πλήρη πρόσβαση στους χώρους διδασκαλίας των μαθητών με κινητικά προβλήματα εξασφάλισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με …