Γιατί στο ασανσέρ κοιτάμε την οροφή;

Εχει σχέση με αποτύπωμα στο DNA;

Σε ταινίες τρόμου, πολλοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε ανελκυστήρες από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των ντους. Στην πραγματική ζωή, η πιθανότητα να πέσουμε θύμα μιας θανατηφόρου επίθεσης σε ασανσέρ είναι σχεδόν μηδενική. Ωστόσο, ο τρόπος που στεκόμαστε σε ένα ασανσέρ, οταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους, δείχνουν ότι έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια μας.

Αν το ασανσέρ είναι γεμάτο, όλοι στέκονται και κοιτάζουν επίμονα την οροφή, το δάπεδο, ή το κουμπί, φαντάζομαι θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς. Αν το ασανσέρ έχει δύο αγνώστους , στέκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά, δεν κοιτάζονται και δεν κάνουν απότομες κινήσεις ή θορύβους. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε ανελκυστήρες δεν είναι το αποτέλεσμα ορθολογικής σκέψης. Είναι αυτόματη, ενστικτώδης αντίδραση για αυτή την κατάσταση. Η απειλή μιας επίθεσης δεν είναι πραγματική, αλλά το μυαλό μας αντιδρά σαν να είναι, και παράγει συμπεριφορές που προορίζονται να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Στην ουσία είναι μια αυτόματη και ενστικτώδης αντίδραση , που έχει προγραμματιστεί στο DNA και στο μυαλό μας μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και επιβίωσης. Είναι πραγματικά ένας τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τους άλλους για να μην προκληθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Αν και οι ανελκυστήρες είναι μια αρκετά πρόσφατη εφεύρεση, η συνύπαρξη των ανθρώπων και σε περιορισμένο χώρο έχει επέλθει με την πάροδο εκατομμυρίων ετών στην ιστορία της ανθρωπότητας, και σχεδόν πάντα με ένα βίαιο τέλος. Η ανάγκη να αποφευχθεί η άμεση αντιπαράθεση φέρει ένα αποτύπωμα που παραμένει κάπου πολύ βαθιά μέσα μας. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο,του Dario Maestripieri, Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διαπίστωσε ότι οι πίθηκοι ρέζους ανταποκρινονται με τον ίδιο τρόπο.

Όταν δύο πιθηκοι τοποθετούνται στο ίδιο μικρό κλουβί, κανουν οτι και οι άνθρωποι στο ασανσέρ, ό, τι δηλαδή είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.Ετσι αποφεύγουν να κοιταχτούν με τα μάτια και αντιδρούν πολύ ήπια για να μη τρομάζει το άλλο. Αν τυχόν το βλέμμα τους συναντηθεί δείχνουν τα δόντια τους, που είναι αντίστοιχο με το δικό μας χαμόγελο.

Πηγή:  http://paratolmo.blogspot.com/2010/01/dna.html

Δείτε επίσης

Τα κουμπιά του ασανσέρ πιο βρώμικα και από τις τουαλέτες!

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας. …