Αρνητικό ρεκόρ για την οικοδομή

Στα επίπεδα της δεκαετίας του ΄80 πέφτει η οικοδόμηση νέων κατοικιών το 2010. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι την φετεινή χρονιά οι άδειες οικοδομής που θα εκδοθούν θα αφορούν σε 50.000 περίπου κατοικίες -ίσως και χαμηλότερα- έναντι 60.000 το 2009.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το 2006 η πτώση θα ανέρχεται στο 75%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών η εξέλιξη αυτή φέρνει το επίπεδο της αγοράς κατοικίας σε επίπεδα της δεκαετίας του ’70 και φυσικά έχει άμεση επίπτωση στην μεταβολή του ΑΕΠ και στην απασχόληση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ήδη έχουν χαθεί 70.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή ενώ για το επόμενο εξάμηνο ο αριθμός αυτός μπορεί να πλησιάσει τις 100.000.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η συνεισφορά της αγοράς κατοικίας (επενδύσεις) στη μεταβολή του ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2009 στο 3% και αν δεν ανατραπεί -που δεν αναμένεται- η σημερινή κατάσταση τότε στο τέλος του 2010 μπορεί θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω απο το ψυχολογικό όριο του 3% με τεράστιες επιπτώσεις και στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση.

Πηγή: realestatenews.gr

Δείτε επίσης

Στη Metron βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων, δόθηκε το βραβείο “GREEK BUSINESS CHAMPION”

Η Metron είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων που απέσπασε το βραβείο “GREEK BUSINESS CHAMPION” για τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της …