Αξιολογούνται πάλι τα σχέδια για τα νέα εμπορικά κέντρα

Εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας

Αν και η οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί σύμμαχο, το γεγονός ότι δόθηκε τέλος στην εκκρεμότητα με το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, βοηθά στο να ξεκαθαρίσουν ορισμένα δεδομένα γύρω από τα επιχειρηματικά σχέδια για τους οργανωμένους χώρους εμπορίου.

Tην ίδια στιγμή, όπως είναι φυσικό, τα σενάρια για την προοπτική του εμπορικού της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) ποικίλλουν και συναρτώνται άμεσα με το μείγμα των καταστημάτων που θα επιλεγούν, το είδος της ψυχαγωγίας και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείρισή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά, τόσο του real estate όσο και του εμπορίου, παρακολουθεί με ενδιαφέρον οτιδήποτε σχετικό με τα νέα εμπορικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα νεώτερα στοιχεία εντός του Μαΐου προγραμματίζει η Ακροπόλ Χαραγκιώνης να ανοίξει το Capitol στις οδούς Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, το μόνο εμπορικό, εκτός απρόοπτου, που θα τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε. Δεν έχει τις διαστάσεις του The Mall Athens και θα περιλάβει το πρώτο μουσείο Αυτοκινήτου, γεγονός που του προσδίδει έναν διαφορετικό χαρακτήρα.

Η ίδια εταιρεία σε συνεργασία με την Sonae Sierra έχει αναλάβει να μετατρέψει τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι σε εμπορικό κέντρο. Η επένδυση αυτή έχει κολλήσει και μάλλον απαιτείται πολιτική απόφαση για να ξεκινήσει.

Υπό κατασκευή βρίσκεται το εμπορικό πάρκο στη Γυαλού. Η Reds του ομίλου της Ελλάκτωρ δημιουργεί χώρο μεγάλων πολυκαταστημάτων και η McArhurGlen το πρώτο εκπτωτικό χωριό. Μέχρι στιγμής η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας τους είναι το Πάσχα του 2011 χωρίς να αποκλείεται να μετατεθεί εκ νέου.

Η Reds ωστόσο αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οριστική απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος για το εμπορικό κέντρο στην Κάντζα, στο κτήμα Καμπά. Η εναλλακτική της λύση είναι να αξιοποιήσει τη μεγάλη αυτή έκταση των 300 στρεμμάτων κατασκευάζοντας γραφειακούς χώρους. Για την εν λόγω εταιρεία εκκρεμεί επίσης το έργο της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο Ολυμπιακό Χωριό.

Υπό κατασκευή βρίσκεται εμπορικό κέντρο με 22.000 τ.μ. μισθώσιμου χώρου στην οδό Βουλιαγμένης στον Άγιο Δημήτριο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσει φέτος. Το σημείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα καλό μιας που το μετρό είναι ουσιαστικά στην πόρτα τού υπό κατασκευή εμπορικού κέντρου.

Από τα υπόλοιπα σχέδια ξεχωρίζουν αυτό του επιχειρηματία, Γ. Παπαθεοχάρη, στο ακίνητο που διαθέτει στην οδό Πειραιώς (πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας).
Επίσης ένα άλλο επιχειρηματικό σχήμα εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στον Κηφισό (στη συμβολή του με τη Λένορμαν), χωρίς όμως να είναι γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκεται η όλη διαδικασία καθώς και ο ακριβής χαρακτήρας του έργου.

Κρίσιμο τεστ, αν και όχι καθοριστικό για την αγορά των εμπορικών κέντρων, εκτιμάται ότι θα είναι το αποτέλεσμα της σε εξέλιξη διαδικασίας πώλησης του Athens Heart της Pasal στην οδό Πειραιώς, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεράσει τις «παιδικές του ασθένειες» και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1786089

Δείτε επίσης

Ανελκυστήρας σκάλας για ΑμεΑ σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πλήρη πρόσβαση στους χώρους διδασκαλίας των μαθητών με κινητικά προβλήματα εξασφάλισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με …