Το ασανσέρ του διαστήματος

Στα περίχωρα του Τόκιο, φοιτητές μηχανικής συναγωνίστηκαν στην κατασκευή μιας απλοποιημένης εκδοχής ενός διαστημικού ανελκυστήρα.

Στο διαγωνισμό, ο οποίος κράτησε δύο μέρες, συμμετείχαν ομάδες από ιαπωνικά, αμερικάνικα και γερμανικά πανεπιστήμια, ενώ τα έργα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ, ενέπνευσαν το όλο εγχείρημα.

Ο στόχος των ομάδων ήταν να ανεβάσουν, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, μια μεταλλική συσκευή σε ένα σύμπλεγμα καλωδίων που κρέμονταν από ένα μπαλόνι, 300 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Φυσικά η συσκευή έπρεπε και να επιστρέψει στη Γη, με ασφάλεια.

Πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της περυσινής νικήτριας του διαγωνισμού, αντιμετώπισαν προβλήματα, λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ μόνο η συσκευή της ομάδας του πανεπιστημίου Nihon κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Ο αντιπρόεδρος του ιαπωνικού συλλόγου για τους διαστημικούς ανελκυστήρες, Yoshio Aoki δήλωσε ότι τα ταξίδια στο διάστημα όχι μόνο είναι αρκετά ριψοκίνδυνα, αλλά και προϋποθέτουν εξειδικευμένη γνώση και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον Aoki, με τους διαστημικούς ανελκυστήρες ο καθένας μας θα μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα με ασφάλεια.

Παρόλα αυτά ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ανυπέρβλητα δύσκολο να κατασκευαστεί ένα καλώδιο το οποίο θα είναι ικανό να αντέξει στην πίεση και στο βάρος της καμπίνας ενός τέτοιου ασανσέρ.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/SciTech/Japan/284091.html , http://www.dailymotion.com/video/xee69b_japan-s-space-elevator-competition_news

Δείτε επίσης

Γιατί στο ασανσέρ κοιτάμε την οροφή;

Εχει σχέση με αποτύπωμα στο DNA; Σε ταινίες τρόμου, πολλοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε ανελκυστήρες από …