Ήταν το κλήμα στραβό…

Κινητές… παγίδες 600.000 ανελκυστήρες

Κινητές παγίδες… αποτελούν πάνω από 600.000 ανελκυστήρες σε σύνολο περίπου 700.000 καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους. Αυτό αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι οποίοι ταυτόχρονα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με αυτό αραιώνονται… οι περιοδικοί έλεγχοι στα ασανσέρ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΕΣΑ Γιώργο Βλασόπουλο από τους περίπου 700.000 ανελκυστήρες εκείνοι που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, π.χ. νοσοκομεία, υπουργεία, εφορίες αλλά και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους δεν έχουν πιστοποιηθεί και η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου του 2009.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ανελκυστήρες που ανήκουν σε δημόσια κτίρια. Ο ίδιος υπολογίζει το ποσοστό των μη πιστοποιημένων σε 90 με 95%. Η πιστοποίηση γίνεται από ιδιωτικούς φορείς ανά κάθε χρόνο στο Δημόσιο, κάθε πέντε με έξι χρόνια στις πολυκατοικίες και κάθε τρία χρόνια στα επαγγελματικά κτίρια.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τη συντήρηση των ανελκυστήρων μειώνει τον αριθμό των περιοδικών ελέγχων στον ένα ανά τέσσερις μήνες για ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες άνω των πέντε στάσεων και στον έναν ανά 8 μήνες για πολυκατοικίες κάτω των πέντε στάσεων, έναντι ενός ελέγχου ανά 45 μέρες που ισχύει σήμερα. Στα δημόσια κτίρια τώρα ισχύουν δύο έλεγχοι ανά μήνα και η πρόταση του υπουργείου τους περιορίζει σε έναν ανά μήνα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΣΑ υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με άλλη που καταργεί τα προσόντα των κινητών συνεργείων ελέγχου (ηλεκτροτεχνίτες) οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο και ολιγοπώληση της αγοράς από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου.

Πηγή: http://www.diaxeiristis.com

Δείτε επίσης

Άλλο ένα ατύχημα μέσα σε ασανσέρ που δεν είχε πόρτες

Δεν υπάρχουν λόγια να για να περιγράψουν αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 29 …